Sorkoupotuksella koristeltu puukko


Takaisin kurssit -sivulle

Kurssien kuvaukset

Harrasteopiskelulla ammattilaiseksi

Näyttötutkintomestari Taisto Kuortin pitämien puukkokurssien opetusohjelman tarkoituksena on tähdätä mahdolliseen puukkosepän ammattinäyttötutkintoon. Kaikki kurssit käynyt henkilö voi hakeutua suorittamaan puukkosepän kisällitutkinnon vaikkapa Savonlinnan Artemian järjestämään ammattitutkintotilaisuuteen. Tutkinnon läpäissyt henkilö saa tutkinnosta todistuksen ja kisällikirjan.

Ammattitutkinnon suorittaneella on monia mahdollisuuksia hakea työpaikkaa, tai ryhtyä yrittäjäksi puukonvalmistuksen alueella. Maassamme on vain kourallinen todella korkeatasoisia puukkoja valmistavia puukkoseppiä. Lisää tarvittaisiin ja markkinoita riittää hyvin valmistetuille unikkipuukoille. Lähitulevaisuudessa tullaan pitämään myös puukkosepän erikoisammattitutkinnon, eli puukkoseppämestarin, näyttötilaisuus Savonlinnan Artemiassa. Tutkintojen aikataulut tulevat pikapuoliin näille sivuille.

Alusta loppuun itse tehty

Kuitenkin suurin osa kurssilaisista on mukana harrastuksen vuoksi, sillä omin käsin tehty puukko alusta loppuun on jokaiselle puukonkäyttäjälle pienen ylpeilyn aihe ja joskus ehkä Suomen Mestaruus mitalin arvoinen asia seinällä koreilevan kunniakirjan kera. Näin on käynyt jo monille näillä kursseilla olleille. Lisäksi puoliammattilaisia puukkoseppiä on syntynyt maahamme kurssien myötä muutamia kymmeniä.

Opetusohjelma kursseille on suunniteltu siten, että ammattitutkinnon läpäisy on täysin mahdollista ja vieläpä melko helppoa, jos omaa kohtalaiset "käden taidot". Kursseilla perehdytään perusteellisesti teräksen lämpömuokkaukseen, sen ominaisuuksiin ja karkaisun sekä päästön suorittamiseen oikealla tavalla. Myös puukon teroituksen salat selvitetään perusteellisesti.

Puukon mallisto ja teemat tutuksi

Suomalaisen puukon mallisto ja sen muunnelmat opitaan, sekä erilaiset rakennustavat tulevat tutuiksi. Takomisen tekniikkaan ja puukonterän muotoiluun alasimella vasaraa käyttäen kiinnitetään jokaisen opiskelijan kohdalla huomiota.

Jokaisella kurssilla on oma teemansa. Aloitetaan peruskurssista, jossa avautuvat suomalaisen puukonrakennuksen perusasiat ja jatketaan eteenpäin kohti huippuosaamista, joka huipentuu damaskus teräksen takomiseen sekä upeiden maakuntamallien valmistamiseen, sorkoupotus ja taidokkaat luukaiverrukset mukaan lukien. Kuitenkin jokaiselle kurssille voi myös vasta-alkaja osallistua, joskin peruskurssin käymisestä ennen muita on hyötyä. Jokaisella kurssilla opiskelija saa kurssikohtaisen monisteen omakseen, josta voi tarkentaa tietoja myöhemminkin ja tehdä siihen muistiinpanoja kurssin edistyessä.

Teoriaa ja käytäntöä

Kurssin aluksi pidetään muutaman tunnin mittainen teoriajakso, jota syvennetään kurssin edistyessä ja aina kun siirrytään uuteen asiakokonaisuuteen puukon rakennuksessa. Lisäksi kursseilla saa tietoa pajan ja ahjon rakentamisesta. Erikoislaitteiden, kuten hiomakoneiden, valussa tarvittavien välineiden, puukonpää prässien, pajavälineiden ja kaivertimien valmistuksesta. Aseiden metallikaiverrustekniikkaa sovelletaan myös puukon heloituksien kaivertamiseen erikoispuukkojen kursseilla.

Eri kansalaisopistoissa pidettävät kurssit noudattavat yleensä seuraavaa järjestystä, josta hyvänä esimerkkinä on Tohmajärven Kansalaisopisto, jossa seuraavana on ohjelmassa jo Damaskus terän takominen ja siitä puukon valmistus nyt tulevana syksynä.

- Suomalaisen puukon peruskurssi
- Sorkoupotetun korupuukon kurssi
- Saamelaisen, eli luutuppisen Unna-Niibaksen puukon kurssi kaiverruksineen, tai vaihtoehtoisesti Stuorra-Niibin, eli leukun valmistaminen
- Pitkähelaisen perinnepuukon ja öljyhiekkavalun pronssille ja messingille kurssi
- Damastitaonnan eli kerrosteräksen valmistuksen kurssi ja puukon valmistus
- Erikoispuukkojen, kuten Tommi, pienoispuukot, Toijala, Härmän puukko ja muut erikoisuudet, aina opiston valinnan ja opiskelijoiden tarpeen mukaan.

Jokaisella kurssilla käydään aina läpi perusasiat, kuten lämpökäsittelyt, hiilen ja muiden seosaineiden vaikutus teräkseen, sekä suomalaisen puukonrakennuksen perusasiat. Puukon ergonomiaan paneudutaan huolella ja mietitään plastisen sommittelun perusasioita sovellettuna puukon muotoiluun.

Kurssien kuvaukset

Katso myös kurssien aikataulut

Kurssit ovat noin 40 tunnin, eli yhden opintoviikon kestäviä, ja ne toteutetaan tavallisesti kahtena peräkkäisenä viikonloppuna.

Kursseja on useita erilaisia, alkaen peruskurssista, jossa perehdytään suomalaisen puukon historiaan, maakunta- ja eri ryhmittelymallistoon, jolloin kurssin käynyt tunnistaa suomalaisen puukon eri mallit. Teoriaosuudessa perehdytään myös hiiliteräksen muokkaukseen, karkaisuun ja päästöön, sekä tutustutaan ns. UHC- teräksen saloihin.

Teräksestä teräksi

Puukon rakentaminen aloitetaan takomalla terä hyvästä hiukan seostetusta hiiliteräksestä, se karkaistaan, päästetään ja tahkotaan teräväksi. Puukon pää rakennetaan kurssilaisen oman mieltymyksen ja toivomuksen mukaisista puu, luu, ja metallimateriaaleista. Erikoista huomiota kiinnitetään työn siisteyteen ja puukon ulkoasuun, myös ajatellen mahdollisia tulevia kilpailuita.

Puukolle valmistetaan perinteinen härännahkainen tuppi, joka saa sisälleen tukevan puulestan. Samalla perehdytään tupen ompeluun, sen nyylaukseen ja koristeluun.

Sorkoupotusta

Seuraavaksi Kansalaisopistot ottavat yleensä ohjelmaansa ensimmäisen jatkokurssin, jonka aiheena on sorkoupotetun perinne- tai korupuukon valmistaminen. Kurssilla valmistetaan tuohipäinen puukko, joka koristellaan sorkoupotuksella. Jokainen osallistuja valmistaa myös työvälineet itselleen upotusta varten.

Luukaiverrusta

Kolmantena seuraa tavallisesti luu- tai puoliluutuppisen lapinpuukon valmistuskurssi. Kurssilla tehdään perinteinen saamelaisen mallin mukainen "Unna-Niibas", joka koristellaan luukaiverruksin. Luukaiverrusta varten valmistetaan myös jokaiselle omat kaivertimet, jolloin harrastusta voi jatkaa kotonaan. Myös perinteisen "Stuorra-Niibin", eli leukun teko on mahdollista.

Lisäksi kursseja on vielä mm. pitkähelaisen perinnepuukon, perinteisen tommin, ja erikoispuukkojen alueelta. Erikoisuutena ovat olleet muutamat kurssit, joilla on valmistettu vanhoja erävälineitä, kuten toimivia tuluksia, karhukeihäitä, jalkajousia, toimivia perinteisiä tuliaseita ymv.

Opettajana Taisto Kuortti

Näiden kurssien opettajana toimii Taisto Kuortti, joka on mm:

• seuran toiminnan alusta alkaen 10 vuotta Suomen Puukkoseura ry :n puheenjohtajana ja nykyisin tehtävässä jatkaa Jussi Suontila Turusta, puhelin 0400-857201, Email  jussi.suontila@pp.inet.fi
• Opetushallituksen nimeämän puukkoseppä- kisällien näyttötutkintotoimikunnan jäsen, näyttötutkintomestari NTM
• SM- Fiskars puukkokilpailun tuomariston puheenjohtaja
• 30 vuoden kokemus opetustyöstä mm. Ilmavoimien Teknillisen Koulun lentokonetekniikan opettajana
• Ikaalisten Käsi -ja Taideteollisen Oppilaitoksen aseseppälinjan asetekniikan ja ballistiikan opettajana
• puolitoista vuotta peruskoulun yläasteen teknisten töiden opettajana
• noin 50 kansalaisopistoa ympäri maatamme


Takaisin kurssit -sivulle
Takaisin etusivulle


Kuvat aukeavat isompina klikkaamalla hiirellä kuvan päällä

Kurssilaisten valmistamia puukkoja

Kurssilaisten tekemiä puukkoja
Lapinpuukkoja osina ja valmiina
Lapinpuukon osia ja valmiita lapinpuukkoja
Sorkoupotuksella koristeltuja puukkoja
Sorkoupotuskoristeltuja puukkoja
Pitkähelaisia perinnepuukkoja
Pitkähelaisia perinnepuukkoja